Άρθρα – Συμβουλές- Μηρυκαστικά


Σόδα ένα προϊόν σταθεροποιητής. Ο ρόλος και η χρήση του στα μηρυκαστικά.

Σόδα ένα προϊόν σταθεροποιητής. Ο ρόλος και η χρήση του στα μηρυκαστικά.

Όσο η γαλακτοπαραγωγή των μηρυκαστικών αυξάνεται, το σιτηρέσιο θα πρέπει να προσαρμόζεται για να συναντά ανάγκες περισσότερων θρεπτικών συστατικών. Το υψηλό επίπεδο συμπυκνωμένων ζωοτροφών όμως για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσλειτουργία του μηρυκασμού (π.χ. τυμπανισμοί). Η ιδέα ενός σιτηρεσίου που θα μεγιστοποιούσε την πρόσληψη ξηράς ουσίας, συντηρεί πιστά και αισιόδοξα ένα ιδανικό περιβάλλον μηρυκασμού. Αυτό θα ενεργοποιούσε την απορρόφηση της οργανικής ουσίας, θα ανέβαζε την παραγωγή της μικροβιακής πρωτεϊνοσύνθεσης και των πτητικών λιπαρών οξέων. Επίσης θα εφοδίαζε την κυκλοφορία των επιθυμητών θρεπτικών συστατικών στους προοριζόμενους ιστούς. Τα μηρυκαστικά έχουν ένα πολύπλοκο οξεοβασικό ρυθμιστικό περιβάλλον στην μεγάλη κοιλία με το pH να κυμαίνεται από 5,5 έως 7. Εάν το pH δεν είναι το προβλεπόμενο, η πρόσληψη της ξηράς ουσίας θα μειωθεί, η οξέωση θα προκαλέσει προβλήματα υγείας και η μικροβιακή απόδοση σε πρωτεΐνη και ενέργεια θα πέσει. Η προσθήκη σταθεροποιητών για να ελέγξουμε το pH της μεγάλης κοιλίας, θα δικαιώσει την κακή διαχείριση και τους παράγοντες που δημιουργούν περιβάλλον χαμηλού pH. Η επιτυχημένη εφαρμογή των σταθεροποιητών όπως η σόδα, συμβάλει στην μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής και στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής.

Συγκεκριμένα, η σόδα συμβάλλει:
Στη ρύθμιση του pH στην μεγάλη κοιλία
Στη βελτίωση του μηρυκασμού
Στις απότομες διατροφικές αλλαγές
Στη μειωμένη ποιότητα ενσιρώματου
Στη βελτίωση της σύνθεσης του γάλακτος
Στην καλύτερη αφομοίωση της τροφής
Στη βελτίωση της όρεξης
Στη βελτίωση της πέψης των συμπυκνωμένων τροφών

Χημικά, οι σταθεροποιητές είναι συνδυασμός ασθενών οξέων και αλάτων τα οποία σε διάλυμα αντιστέκονται στις αλλαγές του pH. Η διτανθρακική σόδα (NaHCO3) είναι άσπρο κρυσταλλικό συστατικό το οποίο παράγεται από την στάχτη της σόδας. Το pH του διαλύματος διτανθρακικής σόδας συγκέντρωσης 1% είναι 8,4 και σταθεροποιεί το pH της μεγάλης κοιλίας στο 6,2. Η διτανθρακική σόδα είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη με αρκετή ερευνητική εμβάθυνση. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω συνίσταται η ακόλουθη δοσολογία.

Στα 1000 κιλά φυράματος: Σόδα 2 – 4 κιλά


Άρθρα – Συμβουλές- Μηρυκαστικά


Σόδα ένα προϊόν σταθεροποιητής. Ο ρόλος και η χρήση του στα μηρυκαστικά.

Σόδα ένα προϊόν σταθεροποιητής. Ο ρόλος και η χρήση του στα μηρυκαστικά.

Όσο η γαλακτοπαραγωγή των μηρυκαστικών αυξάνεται, το σιτηρέσιο θα πρέπει να προσαρμόζεται για να συναντά ανάγκες περισσότερων θρεπτικών συστατικών. Το υψηλό επίπεδο συμπυκνωμένων ζωοτροφών όμως για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσλειτουργία του μηρυκασμού (π.χ. τυμπανισμοί). Η ιδέα ενός σιτηρεσίου που θα μεγιστοποιούσε την πρόσληψη ξηράς ουσίας, συντηρεί πιστά και αισιόδοξα ένα ιδανικό περιβάλλον μηρυκασμού. Αυτό θα ενεργοποιούσε την απορρόφηση της οργανικής ουσίας, θα ανέβαζε την παραγωγή της μικροβιακής πρωτεϊνοσύνθεσης και των πτητικών λιπαρών οξέων. Επίσης θα εφοδίαζε την κυκλοφορία των επιθυμητών θρεπτικών συστατικών στους προοριζόμενους ιστούς. Τα μηρυκαστικά έχουν ένα πολύπλοκο οξεοβασικό ρυθμιστικό περιβάλλον στην μεγάλη κοιλία με το pH να κυμαίνεται από 5,5 έως 7. Εάν το pH δεν είναι το προβλεπόμενο, η πρόσληψη της ξηράς ουσίας θα μειωθεί, η οξέωση θα προκαλέσει προβλήματα υγείας και η μικροβιακή απόδοση σε πρωτεΐνη και ενέργεια θα πέσει. Η προσθήκη σταθεροποιητών για να ελέγξουμε το pH της μεγάλης κοιλίας, θα δικαιώσει την κακή διαχείριση και τους παράγοντες που δημιουργούν περιβάλλον χαμηλού pH. Η επιτυχημένη εφαρμογή των σταθεροποιητών όπως η σόδα, συμβάλει στην μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής και στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής.

Συγκεκριμένα, η σόδα συμβάλλει:
Στη ρύθμιση του pH στην μεγάλη κοιλία
Στη βελτίωση του μηρυκασμού
Στις απότομες διατροφικές αλλαγές
Στη μειωμένη ποιότητα ενσιρώματου
Στη βελτίωση της σύνθεσης του γάλακτος
Στην καλύτερη αφομοίωση της τροφής
Στη βελτίωση της όρεξης
Στη βελτίωση της πέψης των συμπυκνωμένων τροφών

Χημικά, οι σταθεροποιητές είναι συνδυασμός ασθενών οξέων και αλάτων τα οποία σε διάλυμα αντιστέκονται στις αλλαγές του pH. Η διτανθρακική σόδα (NaHCO3) είναι άσπρο κρυσταλλικό συστατικό το οποίο παράγεται από την στάχτη της σόδας. Το pH του διαλύματος διτανθρακικής σόδας συγκέντρωσης 1% είναι 8,4 και σταθεροποιεί το pH της μεγάλης κοιλίας στο 6,2. Η διτανθρακική σόδα είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη με αρκετή ερευνητική εμβάθυνση. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω συνίσταται η ακόλουθη δοσολογία.

Στα 1000 κιλά φυράματος: Σόδα 2 – 4 κιλά

2018-03-08T17:46:05+00:00